Botontkalking is eigenlijk niks anders dan een ziekte waarbij het bot steeds poreuzer wordt. In de volksmond wordt het ook wel osteoporose genoemd. Een term die in feite niet klopt. De botten worden namelijk geleidelijk aan dunner en worden minder stevig. In het begin merk je niks van de klachten, omdat het een geleidelijk proces is. We merken er pas wat van als we vallen en een bot breken. Wat zelfs kan leiden tot blijvende invaliditeit en met langdurige pijnklachten tot gevolg. Wist je dat wereldwijd 1 op de 3 vrouwen boven de leeftijd van 55 jaar te maken krijgt met botontkalking?
Het ontstaan van botontkalking
Botontkalking kan door meerdere factoren worden veroorzaakt. Ik zal er een paar uitlichten, zodat je daar zelf al lekker mee aan de slag kunt gaan. Wat dacht je van het te veel aan verzadigd vet zoals kaas en vlees, waardoor onze (geslachts) hormoonhuishouding uit balans wordt gebracht. Want door vette voeding vermindert de calciumabsorptie, die op zijn beurt weer nodig is om onze botten sterk te houden. Hoe vaak kreeg jij van je ouders te horen dat je je glas melk leeg moet drinken, voor sterke botten? Wat blijkt, door een onjuiste calcium-magnesiumverhouding, is er bij opname van melk en andere zuivelproducten te weinig magnesium in het lichaam aanwezig om het calcium op te nemen. Maar ook het gebruik van suikers, alcohol en snelle koolhydraten, bevordert calciumverlies via de urine.
Vitamine D goed om botontkalking tegen te gaan
Alleen een calciumtekort is niet verantwoordelijk voor de botontkalking. Het heeft veel meer te maken met allerlei factoren die onderdeel zijn van onze leefstijl. Zoals weinig lichamelijke beweging, gebrek aan zonlicht. Onze alcoholconsumptie en voedingsgewoontes. Al deze dingen samen maakt dat de botopbouw hapert en zo ontstaat waarschijnlijk een verhoogde calciumuitscheiding. Daardoor is het zo ontzettend belangrijk dat we genoeg vitamine D aanmaken. Maar liefst 95% vitamine D halen we uit zonlicht en maar 5% kunnen we uit voeding halen. De meeste mensen zien vooral in de winter weinig daglicht. Waardoor het aangeraden wordt om extra vitamine D bij te slikken.
Maximaal één portie zuivel per dag
Ook een tekort aan magnesium in verhouding tot calcium zorgt voor botontkalking. In het orthomoleculaire voedingspatroon adviseren we weinig zuivel te gebruiken. Maar als je dan toch zuivel wilt gebruiken, kies dan het liefst voor geitenzuivel. Per dag is één zuivelconsumptie echt voldoende. En wanneer je de 30 bent gepasseerd is het niet eens echt noodzakelijk. Omdat hierdoor anders de magnesiumvoorraad in gevaar komt.
De don’ts bij botontkalking
Kies in plaats van cafeïne eens voor cafeïnevrije koffie. Laat gewone theesoorten staan en ga over op kruidenthee, omdat zwarte thee ook cafeïne bevat. Vermijd suiker, alcohol en geraffineerde producten. Vermijd rabarber, raap, spinazie, postelein, rode biet en cacao zoveel mogelijk. Beperk het gebruik van peulvruchten, granen, zaden, noten, vlees, zuivel en zout.
Voedingsmiddelen in een gezond eetpatroon
Ik geef je een aantal voorbeelden welke voedingsmiddelen je zou kunnen inzetten om botontkalking tegen te gaan. Eet 1 a 2 keer per week vis, zoals makreel, haring, zalm of forel. En wissel dit af met kip, rundvlees, konijn of kalkoen. Veel groenten en 1 tot 2 stuks fruit per dag.