Healthful by Anouk

Recepten

CARROTCAKE (glutenvrij)

Ingrediënten:

Cake
– 500 gram wortels
– 300 gram amandelmeel
– 2 theelepels bakpoeder
– 2 eieren
– 80 gram walnoten
– 90 gram dadels
– 75 gram Griekse yoghurt
– 75 – 100 gram honing
– 110 ml kokosolie
– ½ theelepel nootmuskaat
– 2 theelepels kaneel
– Snufje zout

Glazuur
– 185 gram roomkaas of 90 gram roomkaas en 90 gram Griekse yoghurt
– 2 eetlepels honing
– Sap van ¼ citroen

Bereiding worteltaart

1. Verwarm de oven op 180 graden.
2. Smeer je cake blik of taartvorm in met kokosolie of leg er bakpapier in.
3. Verwarm de kokosolie in een bakje in de oven. Wanneer deze gesmolten is kun je de dadels er nog even bij in doen, zodat ze lekker zacht worden.
4. Was en schil de wortels en rasp ze dan klein. Doe de rasp in een grote kom.
5. Snijd de dadels in kleine blokjes, hak de walnoten fijn.
6. Doe het amandelmeel, bakpoeder, kaneel, nootmuskaat, zout en de walnoten in een andere kom dan de rasp.
7. Mix de dadels en kokosolie met de geraspte wortel. Mix het goed door elkaar.
8. Voeg in een ander bakje de eieren, honing en de yoghurt. Klopt dit even goed door elkaar met een garde. En voeg het dan bij de wortelmix. Roer het goed door elkaar.
9. Voeg steeds een klein beetje van de droge ingrediënten toe en mix alles goed.
10. Doe het beslag in je cakeblik of taartvorm en zet deze 50 a 60 minuten in de oven (houd hem de laatste minuten even goed in de gaten).

Bereiding glazuur

1. Roer de roomkaas en/of de yoghurt, honing en citroensap door elkaar (combinatie maakt dat het glazuur wel wat dunner wordt, maar niet minder lekker)
2. Wanneer de cake klaar is en afgekoeld, smeer het glazuur er bovenop en strooi er eventueel nog wat gehakte walnoten overheen.

PEERSMOOTHIE MET VERBORGEN GROENTEN

Ingrediënten

– 1 rijpe peer
– 100 gram pompoenblokjes
– 200 ml plantaardige melk

Bereiden

 1. Rooster de pompoen in de oven. Snij de pompoen in plakken, bestrijk met een klein beetje kokosolie en leg deze ongeveer 25 min in een oven van 200 graden. Prik af en toe even met een vork in de pompoen om te kijken of die gaar is.
2. Of snij de pompoen in blokjes en kok deze in ongeveer 10-15 min gaar. Voor de tijd kun je de schil verwijderen, dit hoeft niet perse. De smoothie is dan iets minder glad.
3. Doe alle ingrediënten in een blender en blend het tot een gladde smoothie.
Tip: maak een wat grotere hoeveelheid van de pompoen, zodat je er meerdere dagen mee kunt of verschillende recepten mee kunt maken.

VEGAN POMPOENSMOOTHIE

Ingrediënten

– 120 gram gekookte pompoen
– 200 ml amandelmelk of havermelk
– ½ tl kaneel
– 1 of 2 dadels

Bereiden

1. Stop alle ingrediënten in een blender en blend het tot een romige massa.
2. Voor aanvullende eiwitten kun je kiezen om er 1 of 2 eetlepels lijnzaad toe te voegen.

VEGAN HAVERMOUTPANNEN-KOEKJES

Ingrediënten

  • 90 gram gemalen havermout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Snufje zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 240 ml amandelmelk
  • 1 tot 2 eetlepels ahornsiroop
  • (kokos) olie om in te bakken

Toppings

  • Ahornsiroop
  • Fruit
  • Kokosrasp
  • Cacao

 

Bereiden

1. Mix de havermout samen met het bakpoeder, zout en kaneel in een kom
2. Voeg vervolgens de amandelmelk en de siroop toe ( of een geprakte banaan) en mix het tot een glad geheel.
3. Bak de pannenkoeken in kleine aantallen in een pan met een beetje (kokos) olie. Afhankelijk van jouw pan 2 a 3 pannenkoeken per keer.
4. Wanneer je ziet dat er bubbeltjes in de pannenkoeken verschijnen, draai je ze om en laat je ze nog een kleine 2 minuten liggen, zodat ook de andere kant goudbruin kan bakken.
5. Versier je pannenkoeken met datgeen waar jij zin in hebt.

 

 

 

 

 

 

MANGO-ANANAS-SPINAZIE SMOOTHIE

Ingrediënten

– 50 gram mango
– 50 gram ananas
– 100 gram spinazie
– ½ avocado
– 100 ml geitenyoghurt
– 200 ml amandelmelk

Bereiden

1. Doe alle ingrediënten in de blender en zet hem op de smoothie stand als je blender deze heeft. Heb je geen blender, dan werkt een staafmixer net zo goed.

Ik bedacht deze smoothie net na mijn opening en ik nog van allerlei soorten fruit over had. 

FUDGY BROWNIE

Ingrediënten

–  1 groene bakbanaan
–  200g zachte dadels, zonder pit
–  85g kokosolie, vloeibaar
–  65g cacao
– ½ tl baksoda
– ½ tl vanillepoeder
–  pecannoten / walnoten (optioneel)

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius. Vet een kleine bakvorm in met wat kokosolie. (Ik gebruik een vierkante vorm, een ronde kan ook, alleen niet te groot.);
2. Verwijder de schil van de bakbanaan en snijd de banaan in stukjes;
3. Combineer bakbanaan, dadels, kokosolie, cacao, baksoda en vanillepoeder in een foodprocessor en maal tot een glad beslag;
4. Wanneer je noten wilt toevoegen, hak je deze grof en spatel je deze erdoorheen;
5. Verdeel het beslag over de bakvorm en strijk het glad met de achterkant van een lepel;
6. Bak de brownies in 25 minuten gaar. Laat ten minste 30 minuten afkoelen voor het serveren.

ZUURKOOL-GEHAKTSCHOTEL MET POMPOENPUREE

ngrediënten

– 500 gram gehakt
– 500 gram zuurkool
– 1 flespompoen
– 100-150 ml amandelmelk of andere plantaardige melk (optioneel, om de puree romiger te maken
– 20 gram amandelmeel (optioneel)
– kokosolie

Bereiden

1. Rooster de pompoen in de oven. Snij de pompoen in plakken, bestrijk met een klein beetje kokosolie en leg deze ongeveer 25 min in een oven van 200 graden. Prik af en toe even met een vork in de pompoen om te kijken of die gaar is.
2. Rul het gehakt.
3. Kook de zuurkool 5 tot 10 min.
4. Als de pompoen iets afgekoeld is, haal de schil eraf en pureer deze met ongeveer 100 – 150 ml amandelmelk of een andere plantaardige melk.
5. Maak nu laagjes in een ovenschaal, beginnend met de puree en daarna kun je hem opbouwen zoals jij dat wil.
6. Als laatste strooi de amandelmeel over de laatste laag puree en leg er wat klontjes kokosolie op.
7. En dan 30 minuten in de oven op 180 graden, evt daarna nog even 10 min onder de gril voor een wat krokanter laagje (blijf er wel bij, zodat niet te snel gaat).

 

 

GEZONDE PANNENKOEKEN VOOR DE KINDEREN

Ingrediënten

– 150 gram speltbloem
– 100 gram fijn gemalen havermout
– 250 ml melk
– 250 ml amandelmelk
– 2 eieren
– 1 tl kaneel
– Snuf zout
– Kokosolie
– Toppings naar keuze

Bereiden

1. Maal de havermout heel erg fijn (dit kan in en keukenmachine).
2. Meng eerst alle droge ingrediënten bij elkaar.
3. In een andere kom meng je de melk en de eieren.
4. Maak een beslag van de droge en natte ingrediënten.
5. Wanneer je de structuur te grof vind voor je kind (en de mijne heeft echt alles door), dan gooi je het nog even in een blender of maak met de staafmixer fijn.
6. Voor de topping is er zoveel om mee te varieren. Wat denk je van fruit of een notenpasta. Ook een plakje bacon meebakken en geiten (kaas) op de pannenkoek is erg lekker.

Kinderen lusten heel erg veel, soms als ze weten dat iets heel gezond is, dan hoeven ze het ineens niet meer. Zo gaat dat hier dus ook in huis. En wil jezelf ook eens wat minder zuivel gebruiken en minder tarwe producten, dan is dit een hele mooie tussenstap naar een bewuster en gezonder leven.

Denk aan jezelf 

Laat je helpen door Healthful by Anouk