06 - 26 62 10 92 anouk@healthfulbyanouk.nl

Red Velvettaart – Healthful by Anouk

 

Hi,

Ik ben Marleen Backhuijs, het gezicht achter Het Backhuijsje. Ben 1,5 jaar geleden met Het Backhuijsje begonnen omdat ik op zoek was naar een hobby die ik in huis kon doen met de kinderen om me heen en ik vind bakken leuk. Verder ben ik getrouwd met een lieve man en ben de trotse mama van een dochter van 4 en een zoon van bijna 3. Mijn eetpatroon is lekker gezond eten en vind het een uitdaging om met natuurlijke ingrediënten mooie bakcreaties te maken. Om met een kant-en-klaar mix en fondant een lekkere taart maken, vind ík niet zoveel aan. Juist het experimenteren met smaken en ingrediënten vind ik tof. Ik bak suikerbewust, dat betekent voor mij dat ik natuurlijke suikers gebruik of de hoeveelheid suiker in een recept verminder. Sinds 2 maanden eet mijn dochter glutenvrij en bak ik dus ook steeds vaker glutenvrij.

Taart bakken

 

Ik ben echt dol op een goede red velvet! De combinatie tussen de fluweelzachte chocoladebiscuit met de luchtige creamcheesefrosting maakt het voor mij echt een feestje. Dus toen Anouk mij vroeg of ik een taart voor haar fotoshoot wilde bakken, hoefde ik geen twee keer na te denken wat het ging worden.

In dit blogartikel deel ik graag het recept. Overigens is dit recept niet suikerbewust en niet glutenvrij ;). Het is wel onmeunig lekker en echt een feesttaart!

 

Wat heb je nodig voor deze heerlijke red velvettaart?

 

Biscuit

Dit is genoeg voor 2 springvormen van 20 cm. Voor mij heeft een goede red velvet 4 lagen ;). Het is belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, anders kan het beslag gaan schiften.

 

 • 300 gram patentbloem
 • 300 gram kristalsuiker
 • 250 ml karnemelk
 • 200 gram roomboter
 • 15 gram cacaopoeder
 • 3 eieren
 • 2 theelepels rode kleurstof
 • 2 theelepels witte wijnazijn
 • 1 theelepel baking soda
 • 1 theelepel vanille-extract, het secret ingrediënt van goede bakcreaties. Let op dat je geen vanille-aroma koopt, hier zit een gekke chemische smaak aan. Ik gebruik zelf altijd Nielsen-Massey Madagascar vanille-extract. Deze is gewoon bij de grote blauwe winkel te koop.
 • snufje zout

 

Voor de creamcheesefrosting

 • 300 gram roomkaas
 • 150 gram poedersuiker
 • 1 theelepel vanille-extract

 

Red Velvettaart

Hoe maak je deze red velvet klassieker?

 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Gebruik de boven- en onderwarmte. Bij mij kunnen beide springvormen tegelijk in de oven. Als je een kleine oven hebt, bak je de bodems apart. Dan is de baktijd iets korter.

 

 1. Pak een klein bakje en een garde en roer de cacao, karnemelk en rode kleurstof door elkaar. Je krijgt gelijk een mooi rood papje.

 

 1. Klop de boter, suiker, het vanille-extract en het snufje zout in een beslagkom tot een luchtig geheel. Dit duurt een paar minuten.

 

 1. Voeg één voor één de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei goed is opgenomen. Het kan zijn dat je mengsel gaat schiften, geen probleem. Dat lost vanzelf op als je langer mixt en de bloem erbij gaat. Meng het mengsel goed door tot het lekker luchtig is. Dit duurt zeker 5 minuten.

 

 1. Doe de helft van het rode papje en de helft van de bloem bij het beslag en mix het door elkaar. Doe de andere helft van het rode papje en de bloem erbij en mix het door elkaar. Voeg als laatste de baking soda en de witte wijnazijn toe en mix het nog kort door.

 

 1. Doe het bakpapier in de cakevorm en vet de randen van de vorm in. Verdeel het beslag over 2 cakevormen en bak ze in 35 minuten gaar. Als je de biscuit in 2 keer bakt, zou ik beginnen met 28 minuten. Het kan zijn dat de biscuit nog een paar minuten langer moet. Prik met een satéprikker in je biscuit en kijk of die gaar is. Komt de prikker er niet schoon uit? Doe hem gerust nog een paar minuten langer in de oven. Als de biscuit gaar is, haal je deze uit de vorm en laat je hem afkoelen op een rooster.

 

 1. Maak de creamcheesefrosting door de boter, de vanille-extract en de poedersuiker met een klopper luchtig te kloppen. Dit duurt 10 minuten, dus even geduld. Tussendoor schraap je met een spatel de randen en de klopper schoon. Voeg vervolgens de roomkaas toe en klop het tot een mooi luchtig geheel.

 

 1. Maak de biscuit aan de bovenkant recht en bewaar de kruimels. Snijd de beide biscuits met een scherp mes in de hoogte doormidden. We willen immers 4 lagen ;).

 

 1. Leg 1 laag red velvet op een bord en doe er een grote spatel creamcheesefrosting op en smeer het uit. Leg de volgende laag erop en smeer er weer een grote spatel frosting op. Zo vul je alle lagen. Smeer de bovenkant en de zijkant van de biscuit ook met de frosting in. Net zo lang tot het één grote witte taart is. Zet de red velvettaart 30 minuten in de koelkast zodat de frosting goed hard wordt.

 

 1. Strooi de kruimels eroverheen en je heerlijke red velvettaart is klaar!

 

Red Velvettaart

 

Heb je zelf ook een red velvettaart gebakken? Ik vind het heel erg leuk als je @hetbackhuijsje tagt op instagram en/of facebook en je bakcreatie met me deelt.

 

Veel bakplezier!