Darm-klachten / PDS
Herken je dat, darmklachten, last van diarree, buikpijn, opgezette buik, winderigheid. Je hebt er niet altijd last van en denkt al snel dat het tussen je oren zit. En waarom heb je dan de ene dag wel pijn en ga je door de grond en zie je er uit alsof je vijf maand zwanger bent en is er een andere dag niks aan de hand. Je bent al bij de huisarts geweest en deze kan niks vinden. Hij heeft je ontlasting al nagekeken en als je in het ziekenhuis bent geweest voor een colonscopie (dan wordt er met een camera in je darmen gekeken naar eventuele afwijkingen) en er wordt niks gevonden, dan krijg je de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom oftewel PDS.
Baal jij hier ook zo van en denk je dat je er niks aan kunt doen? Dan heb ik goed nieuws voor jou. Want er is zeker wat te doen aan darmproblemen. Wist je dat het Prikkelbare Darm Syndroom voorkomt bij ongeveer 5-20% van de mensen en dat vrouwen hier meer last van te hebben dan mannen.
Oorzaak
De oorzaken zijn niet precies bekend. Wel spelen een spastische darm en/of een gevoelige darmwand een rol. Factoren die een rol kunnen spelen zijn; stress, roken en verkeerde voeding (vezelarm of eenzijdige voeding). Het is wel zo dat er mogelijkheden zijn die ervoor zorgen dat je minder last hebt van je gevoelige darmen. Wil jij dat ook? Wanneer jij zorgt voor een gezonde leefstijl en gevarieerde voeding, dan zullen je klachten afnemen. Zorg jij goed voor je lichaam en kies jij voor een leven met minder of geen stress en beweging, dan is er met PDS heel goed te leven.
Behandeling
En dan ga ik je nu vertellen op welke vlakken er iets te doen is aan je buikklachten. Wist je al dat voetreflexmassage je lichaam weer in balans brengt? Dit noem je reflexologie of voetreflextherapie. En dat daardoor klachten als spanning, onrust en stress verminderen. Waardoor je belastbaarheid verhoogt. Ook wordt je darmwand rustiger wanneer de drukpunten in je voeten en of handen worden gestimuleerd. Je ontlasting zal weer een normale vorm aannemen. Je kunt makkelijker naar het toilet gaan en hoeft niet elke keer bang te zijn voor nare ongelukjes.
Voeding
Daarbij zal een evenwichtige voeding ervoor zorgen dat je darmen tot rust komen. Als voedingsdeskundige ga ik dan ook samen met jou naar jouw eetgewoontes kijken. Je krijgt een voedingsschema mee en merkt dat wanneer je meer vezels, groenten en fruit in je patroon verwerkt ook dat je klacht zal verminderen. Want een gezonde darm is een blij en vrolijk mens.
Leefstijl
Ook kijk ik met je naar je leefstijl. Hoe leef je, wat doe je aan beweging, rook je? Al deze methodes bij elkaar heet een “op maat gemaakt behandelplan voor jou”.
Herken jij je hierin of ken je iemand waarvan je denkt, die heeft echt deze klachten? Neem dan nu contact met mij op en dan ga ik met je vervelende darmklachten aan de slag.