06 - 26 62 10 92 anouk@healthfulbyanouk.nl

Pitjit massage

Vrijdagmorgen om half 11 reed ik vanuit mijn huis naar het paramedisch centrum in Boekelo. De plaats waar Maurits zijn praktijk in Reiki heeft. Toen ik aankwam in het gebouw, stond Maurits mij al op te wachten. We kennen elkaar nu ongeveer anderhalf jaar en beiden delen we onze voorliefde voor de complementaire zorg. Reiki heeft mij altijd al gefascineerd en zelf heb ik vijf jaar geleden mijn reiki 1 cursus (Shoden) behaald. Destijds heb ik de eerste cursus reiki gedaan om mijn zoon te kunnen helpen met de drukte in zijn hoofd. Alleen wou hij daar niet altijd wat van weten. Het is niet tastbaar en ik heb gemerkt dat mensen graag iets willen “vast” kunnen houden of iets kunnen “zien”. De reiki paste ik vaak op mezelf toe en in de loop van deze vijf jaren deed ik wel eens mee aan een oefenavond. Via die weg hebben Maurits en ik elkaar ook leren kennen.

Samenwerking

Naast onze liefde voor onder andere reiki en het feit dat we samen een opleiding gaan volgen om ons nog meer te ontwikkelen, hebben we besloten in overleg te gaan om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen binnen ons vakgebied. En zo zaten we vrijdagmorgen te brainstormen over waar de cliënten/patiënten nu baat bij zouden hebben. Op een gegeven moment hadden we ons A4’tje vol en waren zo blij als twee kleine kinderen. Mijn energielevel was helaas wat aan de lage kant en toch straalde ik enorm. Onze plannen houden we nu nog even voor ons zelf. En wat zou het gaaf zijn om over iets meer dan een jaar dit voor elkaar te kunnen krijgen. Want er is zoveel meer winst te behalen voor alle mensen die zorg nodig hebben.

Loslaten van de controle

Niet alleen geeft Maurits reiki behandelingen in zijn praktijk en aan huis. Ook is hij sinds kort bezig met pitjit massage. Iets waar ik nog nooit van gehoord had. Stiekem vond ik het wel erg interessant om er meer over te weten. Voor de grap zei ik; “als je een keer oefenen wilt, dan bel je maar”. Waarop Maurits aanbood om mij gelijk maar eens te gaan masseren. Aangezien hij wist dat mijn energie afgelopen week totaal was opgeslokt door het loslaten van een geliefde en een zoon in de puberteit. En daar kwam het stukje uit de comfortzone stappen bij mij naar boven. Ik heb wel vaker een massage gehad, dat was toch altijd door vrouwen. Of bij de fysiotherapeut, alleen hoefde ik daar vaak niet helemaal uit de kleren.

Bloot geven

Maurits stelde mij erg op mijn gemak en ik mocht aanhouden wat ik wilde. Alleen is het voor jezelf fijner om je bh wel uit te doen, omdat je dan geen drukpunten voelt in je zij. “Eat that frog” of ook wel, als je iets doet wat je moeilijk vind, wordt al het andere daarna makkelijker. En zo paste ik deze zin op mezelf toe. Maurits verliet de kamer zodat ik alle tijd had om mij uit te kleden en plaats te nemen op de voorverwarmde bank. Lekker warm kroop ik onder de handdoeken die hij voor mij klaar had gelegd.

Massage

En zo begon Maurits aan deze Indonesische massage. Ook vroeg hij regelmatig hoe het met me ging en of het nog prettig voor mij was. Ik ontspande al snel en liet het gebeuren. Uiteraard vertel ik niet elke stap van de massage, aangezien ik vind dat je het zelf moet gaan ervaren. Kan je wel verklappen dat net voor het eind er een enorm verrassend effect in de massage zat. Na de massage liep Maurits de kamer uit om mij nog even na te laten genieten. Toen hij terugkwam vertelde hij mij dat ik rechtop mocht gaan zitten en kreeg een glas water voor het afvoeren van de afvalstoffen.

Het effect

Bij mij merkte hij op dat er in mijn lichaam iets zat net onder mijn schouderbladen wat ik los mocht gaan laten. Die middag reed ik rozig naar huis om vervolgens zelf nog een voetreflexmassage te mogen geven aan mijn eigen cliënt. Ik merkte veel meer rust in mezelf en energie. Ook de dagen erna kon ik meer leren loslaten om de week ervoor een plek te geven. De spanning om los te laten tijdens de massage verdween en hielp mij een stuk verder in mijn eigen proces.

Wat is nu eigenlijk een pitjit massage

Pitjit is een Indonesische massage. Pitjitten is het aanraken van je grootste zintuig, de huid, die verbonden is met het bindweefsel en de zenuwcellen. Door de huid te beroeren en in beweging te brengen raak je het gehele lichaam, verzacht je de stemming en wordt de geest tot rust gebracht. Pitjit vermindert geestelijk druk en overgelopen emoties. Het kalmeert en leert je relativeren. (bron: Cis Everhard)

Doel van de massage

Het doel van pitjit is om geest en lichaam in balans te krijgen. Ook zonder directe klachten kan een pitjit massage een ware weldaad zijn.

Bij ziekte of kwetsuur kan het genezingsproces met een massagebehandeling positief beïnvloed worden. Door een betere doorbloeding kan het lichaam afvalstoffen beter afvoeren en de benodigde stoffen voor herstel sneller aandragen. Juist in deze tijd van haast en stress lopen we regelmatig onszelf voorbij. Dit kan in de vorm van diverse klachten zich in het lichaamsweefsel uitdrukken. Een goede massage is vergelijkbaar met een ‘korte vakantie’, waardoor je even helemaal tot rust kunt komen. Het helpt het lichaam en daarmee de geest te ontspannen. (bron: Cis Everhard)

Wil jij ook graag ervaren hoe het is om een reiki behandeling of een pitjit massage te ondergaan, klik dan hier om naar de website van Maurits te gaan. Wil je een afspraak bij mij boeken neem dan nu contact met mij op.