06 - 26 62 10 92 anouk@healthfulbyanouk.nl

Gewone groene thee kennen we allemaal wel. Dat is in verschillende smaken te verkrijgen. Wist je dat er ook een variant is, waarvan de blaadjes worden gedroogd en vermalen? Dit noemen we matcha thee.

Wat is Matcha?

Matcha is een groene poederthee uit Japan. Deze theesoort staat wereldwijd bekend als superfood vanwege zijn hoge hoeveelheid antioxidanten. In tegenstelling tot andere soorten thee, drink je bij matcha ook de theebladeren op.

Wat maakt matcha dan zo gezond?

Matcha bevat een grote hoeveelheid aan antioxidanten, aminozuren, vitamine A, B, C en E en chlorofyl. Het is dan ook geen verrassing dat matcha meer antioxidanten bevat dan andere soorten theeën. Chlorofyl, één van de bestandsdelen van matcha thee zorgt ervoor dat ons bloed meer zuurstof op kan nemen, wat kan helpen bij het ontgiften van het lichaam. Daarnaast helpt chlorofyl het immuunsysteem op te bouwen.

6 voordelen van matcha

1. Kalmerende werking
De groene thee is goed voor de ontspanning, toch blijf je alert. Dit komt door het aminozuur L-theanine dat in de theebladeren zit.

2. Verhoogt geheugen en concentratie
De L-theanine in de thee zorgt ervoor dat er dopamine en serotonine wordt aangemaakt. Hierdoor verbetert je geheugen en wordt je concentratievermogen beter.

3. Geeft een energieboost
Het verhoogt het uithoudingsvermogen. Na een kop matcha-thee kan tot wel 6 uur duren.

4. Verbrandt calorieën
Matcha groene thee verhoogt de stofwisseling en helpt het lichaam ongeveer vier keer zo snel vet te verbranden als anders. In tegenstelling tot veel dieetsupplementen, veroorzaakt matcha geen negatieve bijwerkingen als verhoogde hartslag en hoge bloeddruk.

5. Ontgift het lichaam
Matcha is een krachtig detoxmiddel en in staat om op een natuurlijke manier afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

6. Versterkt het immuunsysteem
Eén kop matcha groene thee bevat veel calcium, kalium, vitamine A en C, ijzer en eiwitten dat je immuunsysteem versterkt.

Matcha thee is er in meerdere soorten plukkingen. De 1e pluk is de gezondste en ook het meest zoete van smaak. Dit is tevens de meest kostbare variant. Ook een 2e pluk is goed genoeg om er lekker thee van te maken of zoals ik het graag drink, als Matcha Latte. De 3e pluk zou je eventueel mee kunnen gaan bakken of door je smoothie doen.

Waar moet je opletten bij de aanschaf van een goede matcha thee

1. Goede matcha komt uit Japan. Er is slechts één elite van Japanse boeren die in staat is om goede matcha te produceren. Als de matcha uit andere werelddelen komt, dan is het eigenlijk geen matcha. Dan is het eigenlijk gewoon groen theepoeder.

2. De smaak van goede matcha is niet bitter. Zoals eerder aangehaald ontstaat bitterheid doordat er meerdere keren na elkaar geoogst wordt. Matcha die bitter smaakt is dus meestal van lagere kwaliteit. Een goede matcha is zacht, romig en subtiel van smaak.

3. Over de prijs valt te discussiëren. Meestal is een goede matcha iets duurder, omdat het productieproces heel arbeidsintensief is. Je betaalt voor een goede matcha gemiddeld zo’n 25 à 35 euro. Is de prijs van jouw matcha veel lager? Kijk dan zeker eens naar de andere eigenschappen die hier vermeld zijn.

4. Kies matcha zonder toevoegingen. Vaak wordt er aan goedkope matcha suiker of andere stoffen zoals bijvoorbeeld kleurstoffen toegevoegd. Matcha in zijn meest pure vorm is uiteraard veel gezonder.

5. Goede matcha heeft een felgroene kleur. 3 à 4 weken voor de pluk worden de blaadjes afgedekt met een grote zwarte doek. Daardoor maken de struiken meer chlorophyl aan en dat zorgt voor de prachtige, frisse kleur. Heeft de matcha een bruine of gele kleur, dan is dit poeder van slechte kwaliteit.

6. Neem eens wat poeder in je hand. Een matcha van goede kwaliteit is fijn en zacht. Heb je een matcha van mindere kwaliteit vast, dan merk je dat deze meer korrels bevat. Dit poeder is veel grover. Uiteraard is dit erg lastig wanneer je het online besteld.