06 - 26 62 10 92 anouk@healthfulbyanouk.nl

Gezond zijn, wat is dat nu eigenlijk? Al generaties lang zijn we met onze gezondheid bezig. En wat vroeger heel gewoon was is tegenwoordig totaal anders. Ik kan me nog goed herinneren dat ik opgroeide op het platteland in een dorpje met maar 400 inwoners. Wij hadden veel ruimte om ons heen en bouwde hutten, maakten tenten en speelden buut-vrij bij de grote oude boom in het midden van ons dorp. Geen PS4 of een mobieltje en konden ook niet naar een winkel lopen om daar snoepgoed te kopen. Wij leefden in een andere tijdperk. Eén die ik zelf heel lastig heb gevonden, maar dat zal zowel een stukje nature als nurture zijn geweest en dat had niks te maken met het feit dat ik niet had wat de jeugd nu heeft. Dat was een onderdeel van wie ik nu ben geworden.

Gezond-zijn als een totaalpakket

Tegenwoordig omschrijf ik gezond-zijn als een totaalpakket. Want zonder energie zouden wij niet bestaan, zouden we onze dagen niet doorkomen en zou er geen genezing plaatsvinden. Daarom is het belangrijk om uit te zoeken wat het maakt dat onze energie zo totaal anders kan zijn als die van een ander. En wat nog veel belangrijker is, is om uit te zoeken hoe we zo kunnen omgaan met ons lichaam en geest, dat we kunnen doen wat we willen. Gezond eten is een onderdeel in mijn ogen als we het hebben over gezond-zijn. Ook rust pakken wanneer ons lichaam en/of geest dat aangeeft. Niet alles willen en vooral eerst aan onszelf denken. Want wie liefheeft kan zichzelf helen.

 

Ook een goed werkend zenuwstelsel is erg belangrijk om prikkels te reguleren. Stress is bijvoorbeeld een teken dat je zenuwstelsel overbelast is. Gezonde stress hebben we allemaal wel eens, dit is ook niet erg. Als je stelselmatig stress ondervindt in misschien wel je werk of je relatie of in de omgang met anderen, dan is dit niet meer gezond. Daarom is het belangrijk om te ontspannen en je stressfactoren te lijf te gaan. Dit zal zeker niet makkelijk zijn en het zal je ook niet in één keer lukken. Hoe trots ben je op jezelf als je het voor elkaar hebt gekregen. Vaak is het lastig om dit alleen te doen. Schaam je dan niet om hulp te zoeken. Ook ik heb een weg afgelegd en heb hulp gezocht. Dit heeft mij wel gemaakt tot de vrouw die ik nu ben en waar ik mega trots op ben.

Goed voor onszelf zorgen!

Gezond-zijn heeft dus niet alleen maar te maken met goede voeding, zoals de meeste mensen denken. Het heeft ook te maken met voor jezelf zorgen, bewegen, financieel het goed kunnen hebben, want ook dat kan een grote stressfactor zijn voor mensen. En dan heb ik het er niet over dat je rijk hoeft te zijn. We kunnen ook kiezen wat belangrijk voor ons is op dat gebied. Eten, kleding etc hoeft niet perse duur te zijn. Een stukje creativiteit is daar erg belangrijk in. Wat ik dus probeer te zeggen is dat we naar ons hele ik moeten kijken en alle aspecten te lijf moeten gaan om gezond te kunnen zijn en blijven.