06 - 26 62 10 92 anouk@healthfulbyanouk.nl

Hooikoorts/

pollen-allergie

Heb jij klachten in het voorjaar en denk je dat dit hooikoorts is?

Klachten van een verstopte neus of jeukende ogen in het voorjaar en de zomer? Een rondje lopen door het bos op park is voor jou al een hele onderneming, omdat je anders last krijg van opgezwollen ogen en een lekkende neus? De kans bestaat dat jij dan allergisch bent voor bomen, grassen en/of pollen van onkruid. Dit noem je hooikoorts of ook wel allergische rhinitis of pollinosis.

Wat is hooikoorts nu precies?

Allergische klachten aan de luchtwegen die worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem na het inademen van stuifmeel dat vrij rondzweeft in de lucht. Dit stuifmeel kan afkomstig zijn van verschillende soorten grassen, bomen of (on)kruiden. Denk bijvoorbeeld aan de Els die in januari al actief is. Al dit soort pollen zijn vanaf januari tot en met september actief.

Hooikoorts in relatie tot astma

Omdat hooikoorts en allergisch astma deel uitmaken van dezelfde aandoening hebben veel mensen last van beide aandoeningen. Ongeveer 8 op de 10 mensen met allergisch astma hebben ook hooikoortsklachten. Daarnaast is de kans om nieuwe allergieën (voor bijvoorbeeld huisstofmijt of een fruitallergie) te ontwikkelen groter als je ook last van hooikoorts hebt.

Fruit in relatie tot hooikoorts 

Wanneer je weet dat je een allergische reactie hebt op boom-, gras-, en onkruidpollen, zou je eens kunnen gaan kijken naar je fruitpatroon. Merk jij dat je na het eten van een appel, perzik of meloen meer last krijgt van een jeukend gehemelte? Of dat je lippen wat opzwellen of lichtelijk benauwd wordt? Dan is er een kans dat dit te maken heeft met een allergie voor de pollen van de berk of de ambrosiaplant.

Hoe kom ik er achter of ik allergisch ben?

Heb je al langere tijd last van bovenstaande klachten en wil je wel graag weten wat dit is. Ga dan naar je huisarts toe, deze kan dan of zelf testen afnemen of je doorsturen naar de KNO arts of een allergoloog.

Wat is er aan te doen?

Er zijn meerdere manieren om hier mee om te gaan. Als natuurgeneeskundige ga ik voor de natuurlijke manier als het kan. Uiteraard zijn er altijd gevallen waarbij het en/en is. Dan kies je voor een preventieve manier om dit te bestrijden en kan er wanneer de klachten te extreem zijn, kan er eventueel een neusspray of tablet bij genomen worden. Overleg dit wel altijd eerst met je arts of behandelaar.

Behandelmethodes

De behandelmethode die ik in mijn praktijk hanteer tegen hooikoorts is voetreflexmassage. Door middel van drukpunten die je via de voet stimuleert, zal je immuunsysteem sterker worden, waardoor je minder of zelfs geen klachten meer hebt van de hooikoorts.

Denk aan jezelf 

Laat je helpen door Healthful by Anouk